Declaració conjunta: “Pel futur de l’educació pública”

22 Juny 2010 at 1:55 PM Deixa un comentari

Les entitats i organitzacions sotasignants, totes elles vinculades a l’educació del nostre país, volem manifestar la nostra preocupació per la situació de l’ensenyament públic coincidint amb el final del curs 2009-2010.

En un context de greu crisi econòmica, les polítiques que està desenvolupant el govern de Catalunya, van en detriment d’alguns serveis públics, com l’educació i provoquen que el pes de la crisi recaigui sobre les esquenes de la ciutadania. Els serveis públics són la garantia per mantenir la dignitat en la vida de totes les persones i per a la prosperitat del futur col·lectiu.

En aquest context pensem que l’atenció al centre, a l’aula, i el que és més important, a l’alumnat ha de ser prioritària en la inversió pública. Amb el benentès que estem en una societat canviant, que hi ha d’haver reformes a nivell estructural i que el concepte d’educació al llarg de la vida s’està instaurant com a imprescindible.

Els darrers dos anys, el Departament d’Educació ha realitzat retallades constants que estan afectant de manera negativa la qualitat d’atenció a l’alumnat, als centres, als professionals i als serveis educatius, a tota la comunitat i, el que és més important, el que pot incidir en la qualitat de l’educació pública. Cal prestar especial atenció als centres educatius públics que estan en entorns desafavorits per promoure realment l’equitat del sistema.

En l’horitzó de la millora de l’èxit educatiu, educació és la millor eina que tenim per superar l’actual situació de crisi econòmica i social i el sistema públic l’únic que pot garantir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats d’infants, joves i ciutadania en general. Una política de retallades no ajuda a avançar en aquesta direcció.

Encomanem, doncs al Govern de Catalunya i al Departament d’Educació, que de cara el proper curs 2010-2011, i amb una visió prospectiva de futur, reflexioni, prengui decisions per al desenvolupament d’un seguit d’accions i mesures encaminades a consolidar l’educació pública de qualitat com un dret de tota la ciutadania del nostre país. Creiem que no poden produir-se més supressions de línies ni de serveis educatius i que s’ha d’acabar amb la massificació que pateixen molts centres, qüestions que només perjudiquen les condicions i oportunitats d’estudi.

Per tot això, proposem al Govern i al Departament les següents mesures:

Augmentar la inversió en educació fins arribar al 6% del PIB.

Fomentar el consens i la participació de tota la comunitat educativa alhora del desplegament de les mesures presses pel Departament d’Educació.

Garantir una ràtio mestres-alumnes adequada per a una educació de qualitat.

Assegurar les places públiques suficients per atendre la població escolar. El sistema educatiu públic és un dret de ciutadania.

Augmentar els recursos destinats als estudis postobligatoris i al retorn al sistema educatiu del jovent que prové del fracàs escolar (actualment, 3 de cada 10 joves) en la línia de l’estratègia de Lisboa.

L’obertura d’aquelles línies d’ ensenyaments que s’han tancat en els darrers mesos i que són convenients per una planificació equilibrada de les necessitats d’escolarització. Acabar amb la massificació que pateixen els centres i assegurant l’equilibri territorial, vetllant per la qualitat del sistema educatiu.

Mantenir  i augmentar els plans educatius d’entorn com a eina que ha funcionat per donar més proximitat a l’educació en el territori i ha suposat generar projectes amb  els agents educatius de l’entorn

Una gestió democràtica i compromesa amb el projecte educatiu dels centres públics.

Garantir que l’educació sigui una de les polítiques prioritàries de la Generalitat de Catalunya i aquestes, es dotin dels corresponents pressupostos del Govern.

Creiem que totes aquestes propostes van encaminades a configurar un model educatiu que el Departament no ha tingut prou en compte. Un model basat en un servei públic equitatiu, participatiu i democràtic que compti amb tots els agents implicats. Per què això sigui possible, cal dotar de poder real i fomentar la coresponsabilitat del professorat, les famílies, l’alumnat i l’entorn del centre a través de mesures que ho facin possible. Assegurant, d’aquesta manera, que es tenen en compte els interessos de tots els sectors compromesos, afavorint, per exemple, la conciliació de la vida laboral de les famílies amb el ritme i el funcionament dels centres educatius.

Per tal de materialitzar totes aquestes mesures, les entitats sotasignants treballarem en el marc dels òrgans institucionals on som presents però, alhora, fem una crida a tota la ciutadania i a la societat civil del nostre país a implicar-se en l’educació pública. Creiem que l’educació serà l’eina principal, no només per sortir de la crisi, sinó per configurar un nou model econòmic i social basat en el coneixement. Volem polítiques estratègiques que dissenyin aquest camí, amb la base d’un servei públic a l’abast de tota la societat.

Així doncs, manifestem la nostra voluntat i el nostre compromís de treballar per contribuir a la millora i a l’enfortiment de l’educació pública del nostre país. Sabem que això només serà possible amb la participació i consens de tots i totes.

Barcelona, 22 de juny de 2010

Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), AJEC, AEP, Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya, Avalot, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, SOS Racisme Catalunya, Moviment Laic i Progressista, CCOO, FETE-UGT ,FAPAC, FAPAES, AMPA’s del Consell Educatiu de l’Hospitalet de Llobregat, Agrupació d’AMPA’s de Sant Boi, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

Anuncis

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Reunió per assessorar les AMPA sobre activitats extraescolars esportives Recull de premsa sobre la declaració del dia 22 de juny

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


 • TRADUCE EL BLOG

  Español

 • HOLA

  Vull donar-te la benvinguda al blog informatiu de les Associacions de Mares i Pares de la ciutat de L’Hospitalet. Vull convidar-te a manifestar les teves opinions, neguits, suggerències, vicissituds i els malestars del dia a dia o de curs a curs (segons la quantitat de temps que portis a l’associació)

  Per un ensenyament públic de qualitat, ADHERIU-VOS!

  Per una educació de qualitat

  APORTACIONS DEL GRUP DE REFLEXIO DE LES AMPA AL CONSELL EDUCATIU DE CIUTAT DE L HOSPITALET PER A LA MILLORA DEL SISTEMA EDUCATIU PUBLIC

  RSS L’ACTUALITT AL MON DE L’EDUCACIÓ

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.

  Arxius

  Calendari

  Juny 2010
  dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
  « maig   jul. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  

  %d bloggers like this: